Calzone - danie dnia !

by - 02:13:00


Zapach drożdżowego ciasta to jak błogosławieństwo, po powrocie do domu z zimowego spaceru.
Jednak ile można jeść słodkie bułeczki  i pizze ? Jeśli chodzi o tę drugą, to z pewnością  wyrobiliśmy normę na najbliższe miesiące ;)




Według definicji calzone to nic innego jak właśnie pizza złożona na pół .
Jednak moja osobista refleksja jest taka, że (w zależności od nadzienia) bliżej mu do kulebiaka.
Warto poeksperymentować i wyrobić sobie własne zdanie.


CALZONE  Z WARZYWAMI
(4 porcje)

Ciasto 
20 g. drożdży
450g.  mąki
1 łyżeczka cukru
150 ml bulionu (,,letnia,, temperatura)
150 ml  przecieru pomidorowego 
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciast

Nadzienie
I tu od razu dodam ,że calzone również świetnie smakuje z nadzieniem mięsnym , grzybowym-według upodobań.

1 posiekana w kostkę cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
2 łyżki kukurydzy 
garść liści szpinaku
garść fasolki szparagowej
kilka suszonych pomidorów
mozzarella pokrojona na plastry
sól, pieprz ,oregano




 Drożdże rozpuszczamy w bulionie, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy.
Dosypujemy mąkę i  dobrze wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką. Czekamy  około 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość, w tym czasie przygotowujemy farsz.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę 2- 3 minuty, dodajemy pozostałe warzywa dusimy około 4 minut, doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcję , na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 4 placki (średnica około 20cm). Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i plaster mozzarelli.
boki zlepiamy widelcem, tworząc duży pieróg.
 Calzone przekładamy na blachę wyłożona pergaminem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni na najniżej partii piekarnika
(około 20-25 minut).





Amatorom dodatków, danie można zaserwować z sosami (czosnkowym, pomidorowym) chodź przyznam, że  moja wersja jest i tak wystarczająco ,,bogata,, w kalorie ;)

Smacznego.



You May Also Like

21 komentarze

  1. o qrcze... ależ mi smaka narobiłaś!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robię , wygląda wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
  3. już sama nazwa tego dania nastraja mnie bardzo włosko, bardzo smacznie i aromatycznie...jak fajnie, że mam w domu drożdże:)

    OdpowiedzUsuń
  4. WSPANIAŁY!!!Ale mam pytanie 25dag drożdży czy 25 g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ! Rzeczywiście w recepturze powinno być 20 g. drożdży.
      DZIĘKUJĘ ZA CZUJNOŚĆ , zaraz poprawię ;)

      Usuń
  5. No ja nie wytrzymam... :) :) :) Jutro obiad z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :) Tym bardziej, że uwielbiam ciasto drożdżowe a szczególnie jego zapach.
    Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  7. Pora do spania a mi zaczęło burczeć w brzuchu :( Ależ smakowite te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dochodzi 22.00 a ja bym takiego "piroga" wciągnęła aż miło! Omniomniom

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam, narobiłaś mi smaka, będzie za mną chodzić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i masz...zgłodniałam....:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. MMM smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. W sumie to nigdy nie robiłam... ale smaka mi zrobiłaś ;)
    Wszystkiego najlepszego na ten rok! :*

    OdpowiedzUsuń
  13. No to zaklepane, jutro robię, ciekawe czy mi się uda :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Calzone w piekarniku...a a brzuszkach burczy:) miłego wieczoru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie napisz , jaki był efekt ;)

      Usuń
    2. Było pyszne, ale chyba dałam ciastu zbyt mało czasu na wyrośnięcie:) Naprawdę byliśmy głodni:) Zrobię jeszcze raz na pewno:) Dziękuję za przepis:)

      Usuń
    3. Spróbuj koniecznie z farszem mięsno -pieczarkowym , warto wówczas ulepić mniejsze ,,pierogi,, (zamiast 4-8szt). Doskonała przystawka karnawałowa!
      45minut to takie minimum , czasem zostawiam ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

      Usuń
  15. Jak miałam dostęp do piekarnika, to też zdarzało mi się popełnić :) Jeszcze przyjdzie na to czas kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin

https://www.instagram.com/home_fragrance/