Uczta kwiatożerców

by - 02:00:00


Na wstępie dziękuję Wszystkim , którzy przyłączyli się do zabawy. 
Komentarze bardzo miło mnie zaskoczyły i anonimowi Podczytywacze, już wcale nie są tacy anonimowi ;)
Chyba zacznę częściej organizować konkursy-radochę mam z tego ogromną ;)))


 Nie wiem jak Wy, ale ja powoli zaczynam myśleć o wielkanocnym stole. Rekonesans słodkości ulega ciągłym modyfikacją. ,,Żelazna lista ,, zmienia się pod wpływem okoliczności. Babką mieliśmy delektować się dopiero w święta. Jednak koleżanka wpadła na zapowiedzianą kawę , więc wypadało ją czymś osłodzić (tz. kawę- nie koleżankę ). A że przpis prosty jak budowa cepa, więc upiekłam.

BABKA NA OLEJU
Składniki
6 jajek
1,5 szk. cukru
200g oleju
250 maki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy aromat do ciasta, suszona lawenda -co tam lubicie ;)

Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, następnie dodajemy pozostałe składniki -mieszamy mikserem .
Pieczemy w 30cm keksówce , albo w dużej formie z ,,kominem,, ( takiej typowej do babki)
 50 minut w 180C

Gdyby ktoś z Was chciał urozmaicić przepis, może pokusić się o dodanie 2 łyżek suszonej lawendy.
Ciasto nabiera wytrawnego posmaku .Uczciwie uprzedzam ,że nie każdy potrafi go docenić , Olka stwierdziła że ,,kminku nie lubi,, a Grzesiek ,,oregano woli w pizzy,, ;)))


 I już miałam sobie dać na wstrzymanie z tymi wypiekami ( tym bardziej że, cały czas mam w głowie tort Olki), ale zobaczyłam TEN przepis.
Nie wiem jak smakuje sernik, ale wygląda obłędnie !
Nawet się pofatygowałam i  w celu wypróbowania receptury, fiołki do domu przytargałam i ....
...i na tym się skończyło ;)


 Nie chciałam wczorajszego słońca zmarnować siedząc w domu, więc wybrałam opcję szybką i sprawdzoną na 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki
  KRUCHE CIASTO 
kostka margaryny
1/2szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
 MASA SEROWA
1/2 mielonego sera białego (użyłam takiego w wiaderku)
1 jajko
budyń śmietankowy
3,4 szklanki cukru
wanilia
 PONADTO
puszka brzoskwiń (odsączyć i drobno pokroić w półksiężyce)
Z 6 białek ubić sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać 1/2 szklankę cukru pudru.

Zagnieść składniki na kruche ciasto,
2/3 wylepic spód prostokątnej blachy .Z reszty ciasta uformować kulę, zawinąć w woreczek i włożyć na chwilę do zamrażalnika.
Zmielony ser wymieszać mikserem z jajkiem  i resztą składników.
Wylać na kruchy spód , następnie poukładać na masie serowej pokrojone brzoskwinie.
Kolejna warstwa to piana z białek i na wierzch ścieramy na tarce, pozostałe kruche ciasto.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.


 Fiołki jednak musiałam wykorzystać, chodźby jako element dekoracji he, he...(może resztę ususzę i dodam do mieszanki herbaty, którą sama przygotowuję ?)
Oczywiście nie obyło się bez złośliwości,
nie wiem co moją rodzinę tak w zęby kłuje.
Jedynie na konfiturę z róży i miodek z mlecza, jakoś specjalnie nie kręcą nosem.


Zapowiedziałam ,że jak będą marudzić, to dziś na obiad dostaną sałatkę z bratkami ;)))

You May Also Like

18 komentarze

  1. Ależ mi narobiłaś smaka tymi wypiekami ! A ja tu nic na osłodę kawki nie mam :(
    A ten sernik fiołkowy wygląda obłędnie. Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fiołkowy sernik to dla mnie ideał...może w przyszłym roku? ;)

      Usuń
  2. Mmm.. ależ smakowałby mojemu mężowi ten sernik...
    Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ado , sernik pieczony głównie z myślą o małżonku ;)

      Usuń
  3. Oj jakie pyszności - lubię przepisy gdzie są ilości podane na szklanki, łyżki, kostki. Zazwyczaj miałam problem z wagą, a teraz to już kompletnie nie mam czym odważyć składników. Przepis na sernik wypróbuję na święta. Dzięki!
    Fiołki uwielbiam - mogłabym zjeść ;-)! Za to lawenda za bardzo mi się z szafą i molami kojarzy, nie doceniłabym jej w cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bestyjeczko, u nas nigdy na Wielkanoc nie ma paschy...ale sernik musi być obowiązkowo. W tym roku chyba znów zrobię ten kajmakowy ;)

      Usuń
  4. oj zachciało mi się czegoś do kawki :))) Pozdrowionka Kamilko, a rodzinne podsumowania rozbawiły mnie baardzo ihihihihihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko a ja do kawy najlepiej solone orzeszki lubię ;)
      Chodź łasuch na słodycze jestem ogromny.

      Usuń
  5. Pyszności! Już czuje zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak! Hiacynty kwitną, słońce świeci , dziś na obiad sos chrzanowy-prawie święta ;)

      Usuń
  6. Zajrzałam do ciebie przy okazji Candy, ale zdecydowanie zostanę na dłużej, bo bardzo mi się tu spodobało.Sernik z fiołkami faktycznie wygląda obłędnie - bardzo inspirujący przepis. Mnie tez święta kojarzą się z babką, najlepiej taka okrągła z dziurka w środku, żeby można było bukszpan w nią włożyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bukszpan to taki nieodzowny , akcent wielkanocny...chociaż zapachem potrafi odstraszyć ;)
      Oprócz tradycyjnej babki do pary koniecznie zając z ciasta chlebowego!
      Pozdrawiam i proszę się rozgościć ;)

      Usuń
  7. Ja planuję zrobić Twój bożonarodzeniowy makowiec, ale w wersji serowej . Mam nadzieję, że i tym razem mi wyjdzie- będzie to drugi raz ;)
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gizo opcję serową przerabiałam również , powinna się udać ;)

      Usuń
  8. o kurcze jak to wygląda! do tej pory jadłam z kwiatów tylko ciasteczka lawendowe... ale to co dziś pokazałaś przekonało mnie , że spróbowac trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu... niestety z kwiatkami na innym polu zaczynam działać ...może i dobrze , bo mi się całkiem rodzina zbuntuje ;)))

      Usuń
  9. Kminek i oregano - wsparcie rodziny w eksperymentach bezcenne! :D Ja mam jeden sernik na Święta wymyślony / znaleziony i na tym koniec ;) Pytanie, czy uda mi się go zrobić...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin

https://www.instagram.com/home_fragrance/