Wspomninie dzieciństwa

by - 06:11:00


SŁODKIE SZYSZKI
 to jedno z moich dziecinnych, kulinarnych wspomnień.


Bulgocząca masa powstająca z rozpuszczonych cukierków toffi, była jak magia.
A w połączeniu z preparowanym ryżem -to już prawdziwe czary!


Tylko tata jakoś oporny na te baśniowe uroki słodyczy...


 ...wystarczyło mi, rzucone w progu 
,,co dziewczyny, robiłyście karmę dla ptaszków ,, ;)






You May Also Like

17 komentarze

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :) Narobiłaś mi apetytu tymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrzuć przepis jak robisz szyszki :-) Bo wyglądają przepysznie :-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milko, podgrzewam opakowanie cukierków toffi z odrobiną mleka ,tak by całość się nie przypaliła. Następnie gęstą masę łącze z ryżem preparowanym. Łyżką formuję kulki, pozostawiam w lodówce do przestudzenia ...ot , filozofia ;)

      Usuń
  3. To także mój smak dzieciństwa!!! skuszę się i zrobie takie po weekendzie :-) pozdrawiam ***

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, jakie to pyszniutkie, znam znam. A kulki z płatków owsianych z kakao? Jeśli ktoś dba o linię-grubą i wyraźną polecam :-).
    Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzeno, takiego ,,wynalazku,, nie znamy, a chętnie spróbowałabym -płatki owsiane uwielbiam pod każdą postacią !

      Usuń
    2. Kamilo podaję przepis:kostka masła, 1,5 szklanki cukru, 4-5 łyżek kakao, paczka płatków owsianych błyskawicznych, 2-3 łyżki wody lub spirytusu ( ja dodaje żubrówkę). Utrzeć masło z cukrem, dodać kakao spirytus i płatki - wymieszać. Formować kulki ok 2 cm grubości lub paluszki. Schłodzić w lodówce ok 3 godzin.
      Smacznego!

      Usuń
  5. Moje ulubione;-) Kojarzą mi się ze Świętami, dziękuję za przypomnienie i te piękne zdjęcia ;-). Pozdrawiam,

    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi kojarzą się z moim tatą;)
      Podczas produkcji potrafił tak podgrzać atmosferę w kuchni ,że wraz z rodzeństwem z niecierpliwością czekałyśmy na efekty.

      Usuń
  6. Nie uwierzysz ale ja wróciłam dzisiaj z cukierkami irysami .... aby pokazać mojemu smykowi takie szystkie dzieciństwa :)
    Cieszę się,że nie tylko ja je lubię ....

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze :) fanie że mi przypomniałaś. Faktycznie :) Zapomniałam o nich. Pewnie córcia się zajadała :) Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj odwiedził nas jeszcze jeden małoletni gość , więc trafiliśmy z produkcją ...ale nie ukrywam ,że dorośli równie nie stronili od ,,szyszek,, ;)

      Usuń
  8. Często je robię bo mój mąż je uwielbia, ale nigdy nie podawałam jak babeczki. Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. EdiPassione, w taki sposób jest łatwiej formować szyszki i nie trzeba ich później odklejać z talerza ;)

      Usuń
  9. Dziękuję Kamilo za te słowa pochwały dla mojego blogu, nawet nie wiesz jakie to dla mnie ważne. To co robisz w swoim blogu
    "Home fragrance", to sztuka dla sztuki. Jesteś wielka, więc Twoja pochwala dla mojego pisania jest szczegolnej wagi. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin

https://www.instagram.com/home_fragrance/