Babka marmurkowa Karoliny

by - 05:12:00


Dziś przebudziłam się , widząc swojego rannego ptaszka, grzebiącego przy biurku.
Znając przewidywania synoptyków ( podobno mróz nie odpuszcza) zapytałam Olę , jak zapowiada się dzień. Po czym dziecko spoglądając w okno, zaszczebiotało radosne jak skowronek na wiosnę
,,Mamuś nie słuchaj tej prognozy, przecież niedługo i tak wyjdzie słonko i będziemy mogły puszczać latawca,,

Słowo ,,latawiec,, podziałało na mnie jak przełącznik.
Chodź był to zwyczajny poranek , w zwyczajnym domu , poczułam się nadzwyczajnie ;)



I żeby sobie ten  ,,niezwyczajny,, dzień  jeszcze bardziej umilić- upiekłam babkę.
To co że Wielkanoc za tydzień -wówczas przyjdzie czas, na inne rozkosze podniebienia.

Przepis dostałam od Karoliny, która z pewnością bardziej ode mnie oswoiła piekarnik ;)


 


BABKA MARMURKOWA

Składniki
5 jajek
2,5 szklanki mąki + dodatkowo2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
szklanka cukru 
szklanka napoju gazowanego ( w moim przypadku Sprite)
2 łyżki kakao

Z białek należy ubić pianę, po czym dodać na przemian cukier i żółtka.
Następnie porcjami dosypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do całości dodajemy olej, kolejno napój.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej z nich dosypujemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Ciasto wylewamy warstwami, do wysmarowanej margaryna i obsypanej tartą bułka, formy z ,,kominem,,.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180C.



You May Also Like

30 komentarze

  1. Mniam! Wygląda pysznie :)
    Wiosna przyjdzie, macie rację :)

    Przy okazji zapraszam na urodzinowe Candy.
    Pozdrawiam
    Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiona zaproszeniem , zaraz do ciebie zajrzę ;)

      Usuń
  2. kochana post mega optymistyczny:))))
    tak słowo latawiec działa na mnie bardzo pozytywnie! ciasto wygląda przepysznie aż też naszła mnie ochota na pieczenie. koniecznie muszę poczynić jakieś wypieki w ten weekend. No i ta zieleń kwiatów wraz z żółtym:))) no czuję wiosnę, a Twoja córeczka ma rację! zaraz wyjdzie słonko, no musi... wyjścia nie ma:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis :) Wieki nie piekłam babki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, to podobnie jak ja.
      To ciasto jest z tych ,,które muszą się udać,,

      Usuń
  4. mmm....zapachnialo aż tutaj...ten smak i ta babka kojarzy m isię z babką mojej babci, z dzieciństwem, z mieszkaniem babci z wielkimi oknami...dziękuję:) Ja też dziś zmieniłam nastawienie do aury za oknem! Jeszcze chwila i będzie zielono :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zmienić nastawienie chyb to najlepsza alternatywa ;)
      Dziś u nas poranek słoneczny ale mroźny. Zima w najlepszym wydaniu!

      Usuń
  5. Ale zrobiło się wiosennie i wielkanocnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie ciacho :))))) i te żonkilki jakie piękne :)))))

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Espresso, za tym kolorem nigdy specjalnie nie przepadałam, ale to chyba za sprawą wiosennego deficytu ;)

      Usuń
  9. Piękne zdjęcia! Co do oczu i ust! :)
    Miłość, Carmen

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielkanoc bez babki to niepełna wielkanoc....
    Sama jednak jeszcze nie pieklam , może czas zacząć piec baby wielkanocne :)

    Ps jeśli lubicie gry planszowe zapraszam na wiosenne giveaway do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Entomko u nas Wielkanoc bez tortu jabłkowego to nie Wielkanoc (ot , taką mamy tradycję niepisaną). Jeśli Twoja babka ma być debiutem to szczerze polecam przepis.

      Czy lubimy gry planszowe , ba!

      Usuń
  11. Czasem wystarczy jedno słowo aby poprawił się humor:)) Skorzystam z przepisu bo babka wygląda mniamniuśnie:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dzieci w oczywisty dla siebie sposób, potrafią takich słów używać jak czarów...

      Usuń
  12. Oo latawce, jak ja dawno nie puszczałam latawców.. :(
    DObrze, że mi przypomniałyscie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamusiu, i wiesz jak fajnie znów poczuć się dzieckiem ! ;)

      Usuń
  13. Uwielbiam HOME fragrance! Ha ha, ja też dziś upiekłam marmurka, ale na blaszce i z dodatkiem... gruszek;-) Słodko pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak gruszki z pewnością wzbogaciły by smak ciasta! Lawendo, dziękuję za podpowiedz i za tak miły komentarz ;)

      Usuń
  14. Ha ha, ja tez upiekłam dziś marmurka, tylko że na blaszce i z kawałkami... gruszek! Słodko pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. TAK tu ślicznie i taki ładne zdjęcia że aż poczułam święta i wiosnę.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiosennie i świątecznie-cieplutko i przyjemnie jak w domu :)) bardzo ładne zdjęcia. Akuratnie szukałam przepisiku na inną babeczkę niż moja teraz sprobuję Twojej .

    OdpowiedzUsuń
  17. zapraszam do słodkiej zabawy w malinowym niebie :)
    http://malinoweniebo.blogspot.com/2013/03/sodkie-cukierasy.html

    OdpowiedzUsuń
  18. ta babka to smak mojego dzieciństwa- babcia zawsze taką robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Babeczka jak malowana no i pięknie podana,,,też uwielbiam piec:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin

https://www.instagram.com/home_fragrance/