Placek z rabarbarem

by - 23:32:00


 Rabarbar kojarzy mi się z kompotem , który w upalny dzień potrafi ugasić największe pragnienie.
Wszak tropikalnej pogody  nie ma , ale  był całkiem pokaźny bukiet rabarbarowych gałązek.



Przepis na placek jest banalny,
muszę  przyznać ,że piekę go od lat i nie mam specjalnie ochoty na szukanie zamienników.
Doskonała równowaga smaków-
kwaśnego i słodkiego.

PLACEK Z RABARBAREM

Składniki 
2 szk. mąki
1/2szk. cukru
1/2 szk.oleju
3/4szk. mleka
cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kg rabarbaru (obranego i pokrojonego na 1- 2 cm kawałki)

Kruszonka:
1/4 kostki masła
1/2 szk. mąki 4 łyżeczki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka kwaśniej śmietany

Składniki kruszonki zagniatamy i wkładamy do zamrażalki na czas przygotowywania ciasta.

Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym , następnie dodajemy mleko i olej.
Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy tak by powstała gładka masa.
Całość wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu układamy rabarbar (delikatnie obsypany mąką) i na koniec kruszymy , kruszonkę;)
Pieczemy około 50 minut w 180C.
 Prawda ,że łatwe?





Chwilowo to jedno z ostatnich, słodkich dobrodziejstw serwowanych przez domową kuchnię.
Na nadchodzącą ,,majówkę,,  mamy tyle planów...
...mini ogródek ziołowy
...wycieczka do skansenu...może przedstawienie baletowe...


 A póki co herbatka , ciasto i czekamy na pogodę.
W końcu...
 kiedyś....
  słońce musi rozbłysnąć całą, swoją mocą ;)



You May Also Like

18 komentarze

  1. I ja wyczekuję gorącego słońca. Rabarbarowy placek to kwintesencja ciepłego popołudnia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudowne zdjęcia, takie energetyczne! Placek wyglada ślicznie, pewnie pyszny jest. Na weekend majowy konicznie upiekę, bo rabarbar uwielbiam. Życze Wam realizacji wszystkich weekendowych planów:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIĘKUJĘ:)))KOPIUJĘ ...I JAK TYLKO PODOŚNIE W OGRODZIE..NA PEWNO UPIEKĘ:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro pieczone od lat to chętnie wyprobuje tylko rabarbar muszę zdobyć. Śliczna filiżanka.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda pysznie, spisuje przepis i bede próbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rabarbar, nie wiedziałam ,ze już się pokazał, koniecznie muszę na niego zapolować

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja wlasnie wczoraj spojrzalam w markecie na rabarbar i zamarzylo mi sie wypiek z nim, brakowalo mi tylko sprawdzonego przepisu.
    :o)

    OdpowiedzUsuń
  8. uuuuuła slinotok!!!! Tak dawno nie jadłam rabarbaru!!!pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie mój ulubiony smak. Apetyczne foty!!!!
    Słońca u mnie dziś w bród... przesyłam trochę :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis kopiuję!!! Upiekę na łikendzie:)))
    Czy zamiast oleju można dodać masło???

    Pozdrawiam Patti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patti,nie jestem wyrocznią w dziedzinie pieczenia ale wydaje mi się ,że olej będzie właściwszy.

      Usuń
  11. Uwielbiam placek z rabarbarem! Smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skorzystam z przepisu, tylko nie wiem czy rabarbar jest u mojej siostry na działce. Mój przemarzł.

    OdpowiedzUsuń
  13. mM takiego to jeszcze nie jadłam ! a jest smaczek ;p ..lubię taki rabarbar prosto z ogródka ;p Pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamilo, uwielbiam rabarbar! I w cieście i w letnim kompocie! Trochę mnie zaskoczyłaś - wygląda na to, że troszkę się zagapiłam, bo nie wiedziałam, że JUŻ JEST! Twój przepis na pewno wypróbuję i to w ten długi majowy weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale piękne zdjecia! :)
    Dziękuję za przepis, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin