poniedziałek, 29 czerwca 2020

Gofry idealne-obiecany przepis



Wczoraj mieliśmy słoneczną niedzielę, w nocy nawałnice, a dziś znów leje.
W planach był zbiór czerwonej porzeczki. Krzewy, aż uginają się pod naporem owoców.
Prezentują się niezwykle efektownie, ale obawiam się że jeśli aktualna pogoda utrzyma się dłużej i te owoce trafi przysłowiowy szlak.


W tak zwanym międzyczasie zrobiłam kilka słoików dżemu truskawkowego.
Wojtek mógłby go wyjadać paluchem ze słoika, tylko mu na to nie pozwalam.
Z werwą zapełniam uprzątniętą spiżarnię, więc pracuję puki mnie moce przerobowe nie opuszczają ;)
Truskawki szypułkuję, zaraz potem kroje grzyby, które o dziwo rosną jak oszalałe o tej porze roku.





By przegonić tą jesienną aurę, nie będę rozpisywać się o grzybach.
Poniżej podaję proporcje na ulubione gofry.
Wypróbowaliśmy kilka przepisów i te wychodzą najlepsze.
Od razu uprzedzę- idealne gofry to nie zasługa gofrownicy, mam przeciętny model z jakiegoś dyskontu.


GOFRY IDEALNE

SKŁADNIKI

szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju



Wykonanie gofrów jest banalne.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijam na puszystą pianę. Resztę składników mieszamy mikserem w osobnym naczyniu.
Następnie łączę całość z pianą z białek.
Nagrzewam gofrownice, nie smaruje płytek olejem i piekę około 4-5 minut
(czas pieczenia zależny od modelu gofrownicy)



Spróbujcie jeśli narobiłam Wam apetytu.
Zwłaszcza teraz gdy sezon owocowy w pełni.
Moje dzieciaki uwielbiają gofry z bitą śmietaną i ...tym co aktualnie nam wyrosło w ogródku ;)

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.


7 komentarzy:

  1. Uciekły Ci jajka ze składników ;-), ale potwierdzam, takie gofry są najlepsze, bita piana powoduje, że są chrupiące i lekkie. Też je robiłam.
    Co do porzeczek spoko, one tak szybko nie gniją, więc gdzieś tam w międzydeszczu uda Ci się zebrać. Masz swoje truskawki? Myślałam o posadzeniu, ale w tym roku ślimaki zżerają wszystko.

    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki mam ale malutko, za to poziomki rozsiewają się dosłownie wszędzie. Na niektórych rabatach nawet z nimi nie walczę, pełnią dodatkową, dekoracyjną funkcję.
    Dziękuję za czujność, już dopisuję to nieszczęsne jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spiżarnia jesienią nie dość, że będzie miała apetyczną zawartość, to piękną szatę. Każdy słoiczek taki ładny. A z przepisu skorzystam już jutro. Pewnie od razu trzeba robić podwójną porcję. Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj robiłam z potrójnej porcji. Aż przechorowaliśmy. Z przepisem wszystko w porządku. Gofry są tak dobre, że przesadziliśmy w ilości :)

      Usuń
    2. Rzeczywiście łatwo przesadzić z ilością. My musimy wypróbować jeszcze wersję wytrawną.
      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  4. Pierwszy raz wyszły mi takie szałowe gofry! Przepyszne! Ogromne dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis okazał się przydatny ☺️

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.