Łabędzi puch i orzechówka

by - 04:30:00


Gdy tylko sprzyjają okoliczności , czmychamy za miasto, by nacieszyć się szczodrobliwością natury.
Tyle mamy w okolicy pięknych , nieodkrytych miejsc.









Dziś przychodzę do Was z przepisem, na ciasto którym raczyliśmy się na jednym z rodzinnych przyjęć.
Tak smakowało ,że postanowiłam sama zmierzyć się z przepisem.
Idealne ciacho na lato-nawet podczas afrykańskich upałów, pozostaje zwarte,
 co nie ujmuje mu lekkości.





CIASTO ŁABĘDZI PUCH

SKŁADNIKI

Biszkopt należy upiec z w prostokątnej blaszce , wyłożonej papierem
Szczegółowe instrukcje znajdziecie TU
(do tego przepisu nie podwajałam proporcji)

Krem
czubata szklanka bułki tartej
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
opakowanie wiórek kokosowych (10 dag)
1 i 1/2 kostki masła
do przełożenia dżem porzeczkowy

Posypka
opakowanie wiórek kokosowych (10 dag)
cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka masła




Upieczony biszkopt należy przekroić wzdłuż 

W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem , cukrem waniliowym, dodajemy bułkę, wiórki kokosowe i gotujemy mieszając około 5 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia , co jakiś czas mieszając.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy bułczanej, ciągle miksując.
Gotowy krem odstawiamy

By przygotować posypkę należy wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i mieszając doprowadzić 
do zrumienienia.
Studzimy.

Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym.
Następnie wykładamy 1/2 masy, przykrywamy drugim plackiem, smarujemy pozostała masą.
Na sam koniec posypujemy zrumienionymi wiórkami.

Ciasto dobrze włożyć do lodówki i poczekać z degustacją do następnego dnia.
Palce lizać ;)



Po słodkim obżarstwie, bądź innych rewolucjach żołądkowych, dobrze wypić kieliszek orzechówki.
Żeby jednak nie zabrakło nam takiego lekarstwa w domowej apteczce , przypominam że teraz jest najlepszy moment na produkcję zdrowotnej nalewki.
W naszej rodzinie, to praktykowany środek na wszelkie zatrucia.


Tym razem, za przygotowanie mikstury zabrał się szanowny małżonek.
Instrukcje znajdziecie TU

Jeśli macie sprawdzone przepisy na domowe alkohole, to chętnie poczytamy.
Mąż woli wytrawne smaki, ja ( baba) gustuje w likierowym ulepku ;)





You May Also Like

12 komentarze

  1. Ale to ciasto musi byc smaczne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, kiedy ciasto ma dużo różnorodnych warstw. Wygląda obłędnie! I jak zwykle piękne zdjęcia :)Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie lubię ciasta przekładane, czasem jednak tracę zapał do pieczenia już w trakcie czytania przepisu ;)
      Dziękuję i pozdrawiam ciepło

      Usuń
  3. Uwielbiam muzykę z Twojego bloga! Towarzyszy mi już kolejny wieczór przy lekturze książki <3 Ciasto musi być pyszne! U nas orzech przemarzł :( Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie problem za sterownikami i laptop głuchy ;)))

      Usuń
  4. Musiałabym się przedrzeć do swojego orzecha, ale tam straszne chaszcze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własny orzech jest w cenie...nalewka-primo, własne orzechy-secundo ;)

      Usuń
  5. A ja właśnie zastanawiałam się co by tu nowego upiec.W sukurs mi przyszłaś Kamilo z tym ciastem.Wygląda smakowicie.Syn z synową wracają z wojaży w piątek to zaserwuję nowość:)z pozdrowieniem dziekuję Roksana Piękne kadry:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, widoki cudne, ciasto fantastyczne, jak znajdę chwilkę w weekend to może i u mnie zawita łabędzi puch :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz miał upieczony biszkopt , reszta idzie jak z płatka.
      Buziaki

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin