Letnie śniadanie

by - 10:50:00


Ostatnią rzeczą na którą  mam ochotę  podczas ,,afrykańskich,, temperatur jest gotowanie.
Niestety wikt potrzebny dla wygłodniałej rodziny i dlatego wybieram opcje
-prosto -szybko-wartościowo.


Granola ułatwia mi przygotowywanie śniadań, zważywszy na to ,że ja dla zasady słodkich płatków nie kupuje (wyjątek-kukurydziane).
Do pary wystarczą owoce sezonowe, kilka łyżek jogurtu i nawet Olka nie trzaska szafkami
 w poszukiwaniu czegoś słodkiego;)


Poniżej podzielę się z Wami podstawowym przepisem.
Osobiście uważam ,że można pokusić się o ,,bogatsza wersję,, , ale z doświadczenia wiem że najlepiej urozmiacać smaki w zalezności od humoru.
 Niekiedy dodaję  szczyptę cynamonu, jabłko, naprzemiennie z żurawiną albo śliwkami suszonymi (uwielbiam!)

DOMOWA GRANOLA
500g płatków owsianych górskich
150 posiekanych orzechów włoskich
200 gram płatków migdałowych
3 czubate łyzki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Składniki mieszamy, następnie wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy (góra dół, bez termoobiegu) w 180c około 40 minut (od czasu do czasu mieszając).
Wystudzoną granolę przesypujemy do szczelnego słoja.(możemy przechowywać kilka tygodni).


p.s Wybaczcie małą prywatę-Renia zapas dla Ciebie ;)


You May Also Like

16 komentarze

  1. Musze sprobowac, bo ja kupuje granole w sklepie, ale z wielka checia zjadlabym takiej domowej roboty:) Zdjecia az kusza:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kami, moim skromnym zdaniem ta domowa jest o niebo lepsza ;)
      Spróbuj-sama się przekonasz.

      Usuń
  2. Takie śniadanko w upalny "afrykański" poranek jest niczym zachęta do życia... i przeżycia reszty męczącego dnia.
    Ostatnio pałaszuję mega ilości warzyw z płatkami kukurydzianymi i jogurtem (dla odmiany na słono) ;)
    Pozdrawiam i ukojenia w deszczu życzę (sobie także) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak deszczyk wieczorową porą , nawet wskazany ;)
      Co do letniej diety,,,ostatnio na nowo zachwycam się pomidorami i mnogością odmian ;)

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda:) Na upalne dni takie lekkie śniadanko jak znalazł:) Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, chyba sobie zrobię :)))
    Pozdrawiam -H

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma lepszego śniadania! Moze poza szampanem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, a wiesz że ja za żadnym musującym winem nie przepadam ;)

      Usuń
  6. Ja bardzo często robię sobie taką mieszankę: płatki owsiane, płatki jęczmienne, siemię lniane, rodzynki, można też dodać orzechy. Zalewam jogurtem naturalnym i mam lekki, zdrowy posiłek. Twój przepis chętnie wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie :))))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglada i cudowne zdjecia:)
    Tez uwielbiam ozdabiac sloiki koronkami, sznurkami, wstazkami...

    Zapraszam do mnie na Candy Prezencik :)
    Pozdrowienia i serdecznosci tymczasem
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i pozostawione słowo.

LinkWithin